Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, oral ve maksillofasiyal doku ve organların sistematik olarak incelendiği, bu yapılara ait tüm fizyolojik ve patolojik değişikliklerin klinik, radyografik ve gerektiğinde histopatolojik veyaradyoloji_ad biokimyasal bulgularla beraber yorumlandığı, bu bölgede görülen değişikliklerin olası bir sistemik hastalık tablosunun lokal veya öncü bir belirtisinin olup olmadığının araştırıldığı ve yapılacak tedavilerin planlandığı akademik bir birimdir. Hastanın uygun ve yeterli şekilde tedavi edilebilmesi için doğru teşhis şarttır. Anabilim Dalımızda verilen eğitimin ilk amacı, teşhis için doğru soruları sormayı ve bu bilgileri doğru şekilde yorumlamayı, baş-boyun bölgesinin muayene yöntemlerini ve elde edilen bulguların değerlendirilmesini öğretmektir. Diş ve dişeti hastalıkları dışında, çevre dokular temporamandibular eklem, tükürük bezleri, yanak, dudak, ağız tabanı, dil ve damağı etkileyen hastalıkları teşhiside branşımızın ilgi alanına girmektedir.

Ülkemizde ilk olarak 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde Prof.Dr.Erdoğan Turgut tarafından  birbirinden bağımsız olarak kurulan Oral Diagnoz ve Radyoloji Bölümleri, 1982 yılında YÖK uygulamalarını takiben birleştirilerek Cerrahi Anabilim Dalı’na bağlı Bilim Dalı olarak kurulmuş, daha sonra da tüm  üniversitelerde Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’na bağlanmış ve  08.06.1995 tarihli YÖK Kararı ile tekrar bağımsız hale geçip Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı haline gelmiştir. Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde  24.06.1997’de  Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı olmuştur.

Dişhekimliği Fakültelerinin akademik yapısının incelendiği 10.06.2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplatısında   2547 sayılı Kanun’un  2880 sayılı kanun’la değişik maddesi ile 2809 sayılı Kanun’un 3. maddesi uyarınca Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı’nın adı, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı olarak değiştirilmiştir.

radyoloji_adAnabilim Dalımız dişhekimliğinin yanı sıra tıbbın diğer dalları ile de yakın işbirliği içerisinde akademik çalışmaları ve sağlık hizmetleri yürütülmektedir. Bu sağlık hizmetlerinin yanı sıra asli görevimiz olan akademik çalışmalarımız da, mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim ve öğretim programları ile bir bütünlük içinde teorik, klinik, seminer ve pratik uygulamalar şeklinde sürdürülmektedir. Mezuniyet öncesi eğitim programında; 3. sınıf öğrencilerine her eğitim yılının güz ve bahar döneminde Radyoloji teorik ve pratik, 4.  sınıf  öğrencilerine ise her eğitim yılının güz ve bahar döneminde Oral Diagnoz teorik ve pratik dersi verilmektedir. 3., 4., ve 5. sınıflarda her iki dönem, öğretim elemanlarının gözetiminde Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalımızın  Ağız Hastalıkları Kliniği’nde staj eğitimleri uygulanmakta ve mezuniyet sonrası eğitim ise Sağlık Bilimler Enstitüsü bünyesinde Doktora Programları ile yürütülmektedir.

Bu sayfa Diş Hekimliği Fakültesi tarafından en son 07.03.2013 17:08:42 tarihinde güncellenmiştir.